Studio Sante > Kawa organiczna

Kawa organiczna

KAWA SANTE MARCALA 100% Arabica z Hondurasu

  • Sante Marcala 100% Coffea Arabica serwowana w Bistro Sante to kawa o wyjątkowym smaku i wyrazistym aromacie. Pozostawia na długo jedwabiste odczucie słodkiego posmaku o lekkim karmelowym profilu. Parzymy ją w ekspresie kolbowym oraz – dla smakoszy – w dripperze.

 

  • Sante Marcala to najwyższej jakości kawa organiczna (BIO), pochodząca wyłącznie z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się środków chemicznych i nawozów sztucznych. kawa_studio_sante_bistro_warszawaRośnie w egzotycznych ogrodach kawowych na wysokości 1200-1600 m n.p.m., dzięki czemu ziarna są naturalnie wolne od wszelkich zanieczyszczeń. W procesie obróbki nie dodaje się do nich żadnych substancji konserwujących. To kawa hipoalergiczna, ma większą zawartość witamin i antyoksydantów!

 

  • Wszystkie ziarna Sante Marcala są zbierane ręcznie – do każdego krzewu wraca się po wielokroć, by zebrać wyłącznie zdrowe i w pełni dojrzałe nasiona. Dzięki długiemu i niezakłóconemu procesowi dojrzewania ziaren na słońcu, kawa Sante Marcala ma bogaty, interesujący bukiet smakowy.

 

  • Palenie kawy jest prawdziwą sztuką! Sante Marcala to kawa tradycyjnie palona metodą Slow Roast. Prowadzony ręcznie proces wydłużonego palenia w niższej temperaturze zapewnia idealną równowagę pomiędzy trzema cechami, decydującymi o smaku kawy: bukietem, kwasowością i goryczką. kawa_organiczna_studio_sante_bistro_warszawaMetoda ta nazywana jest również mistrzowską, ponieważ wymaga ogromnego doświadczenia i wyczucia. Mistrz palenia kawy nieustannie czuwa przy tradycyjnym bębnowym piecu prażalniczym, co jakiś czas sprawdzając stopień wypalenia ziaren, ich kolor i aromat. Prażenie kawy metodą Slow Roast pozwala przerwać wypalanie w idealnym momencie, gdy ziarna są w pełni wykształcone i dobrze uprażone. Tradycyjna metoda pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze!

 

  • Kawę Sante Marcala wyróżnia również unikatowy na skalę światową sposób schładzania ziaren. Są one chłodzone strumieniem powietrza, co gwarantuje zachowanie wybornego smaku i bukietu zapachowego. W ten sposób powstają najbardziej aromatyczne kawy na świecie, tak bardzo różniące się od kaw produkowanych na skalę przemysłową i chłodzonych wodą. Kawa Sante Marcala dzięki tradycyjnemu schładzaniu powietrzem zachowuje w pełni substancje aromatyczne poprzez ich kondensację.

W każdym ziarenku Sante Marcala zostaje zamknięty łagodny smak oraz niepowtarzalny aromat świeżo palonej kawy, którą możesz delektować się w Bistro Sante.

Jak parzymy kawę w dripperze w Bistro Sante?

 

1. Przed parzeniem przelewamy filtr gorącą wodą.

2. Kawę mielimy chwilę przed zaparzeniem.

3. Przestrzegamy proporcji oraz odpowiedniego zmielenia ziaren – przygotowujemy
6 g średnio grubej kawy na 100 ml wody.

4. Do przyrządzenia naparu używamy świeżej wody.

5. Kawę zalewamy wodą o temp. 92°C – filtr z kawą przelewamy stopniowo, kulistymi ruchami, od środka na zewnątrz.

6. Wlewamy 50 ml wody o temperaturze 92°C i czekamy 30 sekund, aż kawa zostanie nasączona wodą i rozkwitnie pełnią aromatów

7. Stopniowo uzupełniamy naczynie pozostałą wodą. Strumień kierujemy bezpośrednio na kawę, unikając polewania ścianek oraz filtra

8. Czas parzenia kawy wynosi ok. 4 minuty.

kawa_studio_sante_bistro_warszawa

 

Kawa z ekspresu – naszym Gościom, którzy wolą kawę parzoną  w ekspresie kolbowym, proponujemy: espresso, espresso doppio, americano, americano white, cappuccino, café latte.

Lubimy zaskakiwać! W naszej karcie napojów jest również kawa z „Dwójniakiem”, czyli 15-letnim miodem pitnym

 

 

 

Bistro Sante, restauracje Warszawa – zapraszamy!