Studio Sante > Piwo

Piwo

 

 

  • Piwo regionalne – to nas wyróżnia! W Bistro Sante czeka na Ciebie piwo warzone w tradycyjny sposób (otwarta fermentacja) przez słynny Browar Fortuna istniejący od 1889 r. To polskie piwa wyróżnione wieloma nagrodami!

 

  • Otwarta fermentacja to najbardziej naturalna metoda ważenia piwa, stosowana od najdawniejszych wieków. Piwo w otwartych kadziach fermentuje tak, jak zaplanowała to natura: niespiesznie (12-14 dni), w niskiej temperaturze (8-10°C), mając swobodny dostęp do tlenu, bez stosowania wysokiego ciśnienia. Piwowarzy nie przypadkiem nazywają to „fermentacją naturalną” lub „fermentacją bezstresową”, bo zachodzi w komfortowych dla drożdży warunkach. Powstające tak piwo Fortuna, dostępne w Bistro Sante, ma tradycyjny, głęboki smak, świeży aromat i charakterystyczne dla stylu cechy, zupełnie inne niż ma piwo warzone przemysłowo*.

 

  • Browar Fortuna wytwarza piwo z naturalnych składników, surowców najwyższej jakości. Wzbogaca je o naturalne dodatki, np. wyciągi
    z orzechów czy naturalne soki owocowe. Stosowany ciemny słód jest zawsze świeży, aromatyczny i dostosowany do produktu, ponieważ jest to słód palony w Browarze Fortuna. Efekt? Paleta niepowtarzalnych i oryginalnych smaków, którymi możesz się cieszyć w Bistro Sante!

*W przypadku fermentacji zamkniętej, przemysłowej, z użyciem wysokiego ciśnienia dużo drożdży obumiera i pojawiają się uboczne produkty fermentacji, pozbawiające piwo bukietu smaków. Piwo przemysłowe mocniej pachnie przez to mocniej alkoholem, ale nie jest w stanie oczarować nas głębią i oryginalnością smaków tak jak piwa regionalne, warzone w tradycyjny sposób.

  • Piwo Fortuna Czarne – to piwo dolnej fermentacji, która zachodzi w tradycyjnych otwartych kadziach w niskiej temperaturze, długo leżakujące. Zawiera naturalny słód karmelowy i ekstrakt z orzechów drzewa kola. Ujmuje delikatnie gorzkim smakiem palonego słodu przełamanego nutą słodyczy. Prawdziwie orzeźwiające, idealne również do deserów. Wielokrotnie nagradzane i wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

 

  • Piwo Fortuna Mirabelka – to piwo tradycyjnie warzone w otwartych kadziach, cudownie delikatne i mocno orzeźwiające, z dodatkiem naturalnego soku z soczystych mirabelek. Zachwyca złoto‑bursztynową barwą, niepowtarzalnym smakiem i aromatem, który przenosi w przestrzeń rozgrzanych słońcem mirabelkowych alei.

 

  • Komes Podwójnie Ciemny – to mocne piwo ciemne, powstające w tzw. górnej fermentacji. Zastosowanie ciemnego słodu i dużej ilości fermentowanych ekstraktów zapewnia wyrazisty zbożowo‑owocowy smak z nutą goryczki, oraz znaczną moc. Sekretem smaku tego piwa jest podwójna fermentacja. Pierwsza zachodzi w otwartych kadziach, druga – w butelce, do której przed kapslowaniem dodaje się porcję drożdży. Dzięki niej smak piwa zmienia się z czasem: od bardziej świeżego i owocowego do bardziej wytrawnego i złożonego. Nagrodzone złotym medalem w konkursie World Beer Cup.

 

  • Miłosław Niefiltrowane – piwo jasne warzone zgodnie z tradycją w otwartych kadziach, niespiesznie leżakujące w niskiej temperaturze. To piwo niefiltrowane, którego receptura powstała w dawnych wiekach, gdy nie znano jeszcze metod filtracji. Jest naturalnie mętne i ma rześki, tradycyjny smak.

 

  • Miłosław Marcowe – warzone w otwartych kadziach z użyciem drożdży niskiej fermentacji i długiego leżakowania. Jeśli lubisz „jasne pełne”, będzie dla Ciebie idealne. Kryje w sobie „pełny smak”: połączenie goryczki równoważącej słodkość i łagodne orzeźwienie. Uzyskało III miejsce w Konsumenckim Konkursie Piw w 2016 r.

 

  • Miłosław Pilzner – warzone tradycyjną metodą otwartej fermentacji i powtórne chmielone na zimno. Dodatek aromatycznego chmielu Golding do otwartej kadzi, w której piwo leżakuje, daje efekt szlachetnej goryczki i przyjemnie chmielowego smaku. Nagrodzone złotym medalem podczas Konsumenckiego Konkursu Piw w Chmielakowie w 2015 r.
  • Piwo bezalkoholowe – w ofercie mamy czeskie piwo Polecamy je wszystkim naszym Gościom, którzy nie mogą lub nie chcą pić alkoholu.
    • Piwo Litovel – to piwo bezalkoholowe, które świetnie gasi pragnienie. Idealnie klarowne piwo o złocistej barwie i delikatnym zapachu słodu. Warzone w czeskim mieście Litovel, od którego browar wziął nazwę.

 

  • Wolisz cydr? Mamy cydr! Skosztuj w Bistro Sante gruszkowej przyjemności!
    • Perry Miłosłwaski Półsłodki – to cydr gruszkowy o subtelnym
      i szlachetnym smaku, który zawdzięcza smak dojrzałym w pełnym słońcu gruszkom z polskich sadów. Ten przyjemnie musujący napój alkoholowy, zwany też gruszecznikiem, powstaje w powolnym procesie fermentacji soku bez sztucznych dodatków. Zachwyci Cię lekkim, słodko-kwasowym smakiem i urzekającym zapachem gruszki.

Bistro Sante, restauracje Warszawa – zapraszamy!